tisdag 5 april 2016

Odlingstekniker

Jag är sugen på att testa två nya metoder att odla. Om man nu ska kalla dem nya, men de är nya för mig. Det ena är nyckelhålsodling och de andra är halmbalsodling. Dock kommer jag inte kunna göra en stor odling. Det vore ändå roligt att prova en halmbal samt en mindre nyckelhålsbädd.

Halmbalsodling:
Bestående av halmbal, vatten och gödsel.
Här väljer du att antingen göra ett dike i balen som fylls med jord för frösådd eller gröpa ut hål för växterna i halmbalen. Detta blir som en varmbädd då förmultningsprocessen gör att balen blir varm, vilket underlättar vid tidig odling.

Gör så här:

- Välj ett lämpligt ställe där du vill ha dina balar och placera ut dem
- Tillsätt kväverikt gödsel i vattnet eller sprid blodmjöl (175g) ovanpå balen innan du vattnar.
- Vattna sedan balarna ordentligt, i omgångar om det är riktigt torra balar.
- Balarna får stå och dra till sig i 4 dagar, därefter tillsätts ytterligare samma mängd kvävehaltig näring samt vattna.
- Låt balarna stå 4 dagar till och tillsätt sedan 350g vanlig gödning (exempelvis hönsgödsel) samt vattna.
- Kontrollera temperaturen i balarna de närmsta dagarna. När temperaturen sjunkit till under 38 grader (efter ca 10 - 14 dagar) kan du plantera i dem. Dock kan temperaturen i början av förmultningsprocessen stiga till 43 - 54 grader innan den sjunker till under 38 grader.
- Plantera och vattna.

Går att odla diverse grönsaker i denna odlingsmetod. Se också till att balen är fuktig samt tillsätt kvävehaltigt gödsel då och då.
(Se Trädgården på Strömsö för mer information)

Nyckelhålsodling:
Är även denna en varmbädd som beskrivs väldigt bra här. 
Idén är att kompostera i varmbädden för att hela tiden hålla igång den samt ge växterna en perfekt näringskälla.

Jag kommer däremot inte kunna göra den typ av nyckelhålsodling som beskrivs där, men däremot kan jag göra en egen komponering som ett litet projekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar